Openingstijden | Route | Contact | Zoeken:

Lid van

Rineke Engwerda

 

Rineke Engwerda, Alles is ook II, tweeluik

acryl en potlood op linnen, 2x 100 x 100 cm

Het werk van Rineke Engwerda kan men goed karakteriseren als een combinatie van cartoon  met realisme en dit laatste veelal uitgevoerd in landschappen. Op de achtergrond speelt haar voorliefde voor de Japanse prentkunst met de Hollandse landschapsschilderkunst.


Een cartoon of spotprent kan bijvoorbeeld een karikatuur (een karikatuur is een humoristische voorstelling van een persoon of zaak, waarbij de meest kenmerkende trekken sterk overdreven worden) van een bekend persoon, een persiflage van een actuele situatie of simpelweg een afbeelding van een komische situatie zijn. Rineke Engwerda houdt het meestal bij konijntjes of elfjes-achtige meisjes die zij in een landschap integreert en dan ontstaat er een onwerkelijk beeld. Een voorbeeld hiervan is dat een (stripachtige) jong meisje verliefd of apathisch voor zich uit ligt te staren terwijl op de achtergrond een (fotorealistisch) scheepje dobberend ligt afgemeerd. In elk geval is het in Engwerda’s werk de cartoon die ruimtelijke dimensie krijgt, terwijl het landschap meer tweedimensionaal, vlak wordt weergegeven.


Rineke Engwerda studeerde af aan de kunstacademie AKI in Enschede (1998). In 2000 ontving zij een startstipendium van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. In 2002 volgde een solo-expositie in 'The National Museum of Fine Arts' op Malta en in 2004 exposeerde ze in Seattle, USA. Tegelijkertijd heeft de kunstenaar inmiddels meerdere solo- en groepsexposities binnen een gerenommeerd aantal Nederlandse galeries op haar naam staan.