Openingstijden | Route | Contact | Zoeken:

Lid van

Tjeerd Landman

 

Tjeerd Landman, Pril Voorjaar

olieverf op paneel, 30 x 20 cm

Tjeerd Landman schildert stillevens en interieurs met niet al te veel licht. Daarnaast schildert hij skûtsjes en andere schepen in de haven of aan de kade met een indrukwekkend en soms dreigend wolkendek.


Er is altijd een onverwachte lichtval, een zonnestraal of schaduw in zijn werk. Zou hij zo het leven ervaren?


Zijn landschappen met o.a. het eierzoeken roepen heerlijke herinneringen op. Je waant je als eerste in het weiland, alleen met de vogels.


Als men voor de stillevens van Tjeerd staat denkt men aan een kamer van wat oudere mensen. Bij de havengezichten ruikt men de stad. Zijn landschappen doen het nieuwe leven in de natuur proeven.


Dan is het voorjaar, men hoort de vogels, de kiviet, de grutto, ja noem maar op. Zijn werk zorgt voor een weldadige rust die in deze jachtige tijd voor velen een genot is.


Tjeerd Lamndman studeerde af aan de lerarenopleiding en werkte een aantal jaren bij het onderwijs. Toch vond hij daar niet wat hem dreef en koos voor het kunstenaarsschap waar hij met bescheiden kleuren, licht en donker, zijn geliefde onderwerp, het landschap zoals hij het in zijn beleving ervaart, opnieuw schept en de kijker mee neemt naar een wereld waar de mens wel zijn sporen heeft achter gelaten maar hij zpoveel mogelijk ontbreekt.