Openingstijden | Route | Contact | Zoeken:

Lid van

Yt Osinga

 

Yt Osinga, Oei..., net op tijd

olieverf op fijnlinnen, 24 x 18 cm


Even uitrusten, olieverf op fijnlinnen, 24 x 18 cmYt Osinga, Vaas met rozenbotteltjes, olieverf op fijnlinnen, 40 x 35 cm


 


Op de uitkijk, olieverf op fijnlinnen, 18 x 24 cm 


 


Witte vaas met kommetje, olieverf op fijnlinnen, 30 x 40 cm


 


Kievitsbloem, olieverf op fijnlinnen, 30 x 40 cm 


 


Bonbonnière, olieverf op fijnlinnen, 30 x 24 cm


Licht en het donker zodanig weten te manipuleren dat men dat als betoverend en adembenemend ervaart.


Schilderkunst is voor Yt Osinga het intuïtief herscheppen van de werkelijkheid. Daarnaast is haar grote uitdaging om stillevens heel subtiel, gedetailleerd en zo realistisch mogelijk weer te geven.


Haar inlevingsvermogen, in termen van levenservaring en van sensitiviteit opgebouwd als wat leeft in de maatschappij, wat zijn de gevoelens van de mensen die ik ontmoet, waar draait het in het leven vaak wel en ook niet om, van wezenlijk belang.


Voor haar gelden daarnaast kernbegrippen als minimalisme, rust en eenvoud. Wel ligt bij haar gevoelsmatig de nadruk op schoonheid, sierlijke vormen en kleur van de voorwerpen, vruchten of bloemen die haar op dat moment aanspreken. 


Nadat ze de keuze heeft gemaakt, welke objecten ze voor een compositie zal gebruiken, volgt daarna een zorgvuldige bestudering van de verschillende delen, materiaalsoorten en hun eigenschappen en zoekt ze ook van vruchten of bloemen de nodige wetenswaardigheden. Voor deze studie van haar objecten neemt ze uitgebreid de tijd, want het helpt haar om later  tijdens het schilderen het gevoel te krijgen, één te kunnen worden met de materie. Zo, dat op een gegeven moment de voortgang, ja de regie van het schilderen, bij de compositie, bij het schilderij in wording zelf ligt. 


Ook het rangschikken en ordenen van de voorwerpen en het daarbij creëren van de meest mooie compositie is voor haar van essentieel belang. Een belangrijk schilderkunstig aspect is dat Yt Osinga ongeacht haar onderwerp en thema het licht en het donker zodanig weet te manipuleren dat men dat als betoverend en adembenemend ervaart. Een extra dimensie weet zij toe te voegen en geeft zo de verstilling gestalte, ook al blijft het elke keer voor haar de ultieme uitdaging.


Een weerspiegeling waarbij een zekere vervreemding optreedt schuwt ze evenmin. Uit dit alles samen met haar vakmanschap, de beheersing van de verftechniek, komt steeds de verbeelding voort die elke keer weer zorgt voor een kunstwerk; een fraai en bijzonder schilderij.