Openingstijden | Route | Contact | Zoeken:

Lid van

Johan Haantjes

 

Johan Haantjes, Johan Haantjes, Wadvondst, Halsflesje bij ondergaande zon, 38 x 40 cm


 Friesland onderscheidt zich vaak van andere provincies door het eigenzinnig karakter. Of het nu de koeien zijn, de elfstedentocht of de bijzondere luchten.Het is naar de bescheiden mening van veel Friezen "krekt in bytsje oars".  Een understatement voor net iets beter. Ook die "bescheidenheid" siert hem, vinden zij en maakt deel uit van het nationale karakter van de Fries.Johan Haantjes is een kunstenaar die het niet moet hebben van het grote gebaar. Hij weegt zijn woorden en als het moet zwijgt hij liever. Als er toch gepraat moet worden dan liever met het penseel. Dat is de taal die boven elk verbaal geweld uitstijgt.


In zijn schilderijen spreekt de Johan Haantjes. Daarin en daarmee vertelt hij wat hem bezig houdt. De inspiratie wordt soms op onverwachte ogenblikken gevonden zoals tijdens een recent bezoek bij een bevriende verfmaker die de aanleiding was om nieuwe wegen in te slaan. Heel voorzichtig komt een kerkje of bouwvallig schuurtje in beeld. Maar altijd gesitueerd in dat zo vertrouwde Friese landschap.


En dan.... dan is er het Wad. De rode draad in het oeuvre van Johan Haantjes. Die verstilde wadgezichten waarin de essentie van wat het Wad is wordt terug gebracht naar dat unieke moment dat héél soms ook zelf kan worden ervaren bij een bezoek aan het Wad. Een existentiële bijna mystieke ervaring die door Haantjes op het ultieme moment is begrepen en door hem op het doek is vastgelegd.Het is zijn moment, zijn triomf, zonder enige twijfel maar ook al is het zijn persoonlijke ervaring hij laat de toeschouwer ook meegenieten. De introverte Haantjes laat met een groots gebaar het Wad spreken. Je kunt nog net niet die heerlijke zeelucht ruiken, het zeewier, maar als je goed luistert dan hoor je het krijsen van een eenzame meeuw.........


Johan Haantjes is autodidact (dit was ooit !!!! een voorwaarde om een goed kunstenaar te worden). Hans, voor zijn vrienden en bekenden, is een eenling. Een Haantjes herken je direct. Hij is wars van trendy stijlen en houdt vast aan zijn stijl, zijn taal. Wil je met hem communiceren dan zul je zijn taal moeten spreken dat wil zeggen van zijn schilderijen moeten houden.Ieder mens die het Friese landschap kent en bewondert heeft geen woordenboek nodig want in zijn schilderijen spreekt Johan Haantjes een ieders taal.Sterker nog, als je er open voor staat dan praat hij je de oren van het hoofd.