Openingstijden | Route | Contact | Zoeken:

Lid van

Rein Halbersma

 

Rein Halbersma, jonge boer

60 x 80 cm, olieverf op doek

 


Rein Halbersma, Belgisch trekpaard, olieverf op doek, 70 x 50 cm Rein Halbersma, Belgisch trekpaard, olieverf op doek, 60 x 90 cmRein Halbersma, 3 Friese paarden, olieverf op doekRein Halbersma, Koeien bij regen, olieverf op doek


Rein Halbersma werd geboren in Leeuwarden (1949) en  bracht zijn jeugd door op het Friese platteland. Al op jonge leeftijd bleek zijn aanleg voor tekenen. Na eerst werkzaam te zijn in het bedrijfsleven begon zijn talent op het gebied van schilderen en tekenen steeds meer te leven en kon hij de innerlijke drang om daar iets mee te doen, niet weerstaan. Hij ging bij bekende kunstenaars in de leer en volgde later ook de lessen op wat nu de Foudgumse School heet en bekroonde daarmee zijn opleiding. Zijn favoriete onderwerpen zijn dieren, landschappen en portretten in olieverf. 


"Wandelend, fietsend of rijdend in de auto beklijven beelden op het netvlies. De weerbarstige kleilandschappen in het noorden van Friesland, die ene koe in de grote groep. Een fluweelzachte neus naast weerbarstige manen van een Belgische trekpaard, of kale bomen in het tegenlicht".


Beeld en compositie, welke in gedachten ontstaan, verbeeldt hij al schilderend. Intuïtief en gevoelsmatig wil hij zo dicht mogelijk bij het onderwerp komen. Zo zegt hij: "Bij de dieren gaat het niet om aaibaarheid, maar om lichaamstaal, de uitdrukking in de ogen of jeuk aan de huid. Ik wil ze van dichtbij observeren, als het kan aanraken, ruiken ja mij ook deelgenoot maken van hun leefomgeving".


Om dit zo adequaat mogelijk uit te drukken gebruikt hij zijn schildersmaterialen.